שמאי מקרקעין מומלצים באזורך הכנס פרטיך וקבל הצעות מחיר מעד שלושה שמאי מקרקעין מומלצים מאזורך. אלו אשר מתאימים ביותר בעבורך יחזרו לפנייתך בתוך זמן קצר.

פירוק שותפות במקרקעין

מקרקעין הם הנכס היקר ביותר שאדם יכול להחזיק ברשותו, מה שמוביל לא פעם להחזקה שלהם בשותפות. השותפות במקרקעין מוגדרת היטב בחוק, והיא מאפשרת לשותפים להנות מהנכס בצורה המוגדרת בשותפות. עם זאת, ישנם לא מעט מקרים שבהם נרצה לפרק את השותפות הזו. אפרה שמאי מקרקעין כאן כדי להסביר לכם איך לבצע פירוק שותפות במקרקעין. 

פירוק שותפות בירושה – מתי זה קורה ואיך זה עובד?

אחד המקרים הכי נפוצים של פירוק שותפות במקרקעין בין אחים הוא כמובן במקרה של ירושה. בדרך כלל ההורים מורישים את הנכסים שלהם בצורה שווה בין האחים שהם למעשה היורשים שלהם, ואם האחים לא מעוניינים להחזיק יחד בנכסים אנחנו צריכים לבצע פירוק שיתוף במקרקעין בין יורשים. 

 

בעוד שבשותפות שלא נוצרה על בסיס קרבה משפחתית יש עניין מסוים שסביבו נוצרה השותפות, במקרה של אחים יורשים ייתכן שלכל אחד יש מטרה אחרת שעבורה הוא מעוניין להחזיק בנכס, ואז נצטרך למשל לבצע פירוק שותפות בדירה. העובדה שלא מדובר על מטרות זהות היא זו שמובילה בדרך כלל לפירוק השותפות.  

 

פירוק שותפות במקרקעין

פירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג – מה האופציות?

מקרה נוסף של פירוק שותפות במקרקעין הוא כמובן במסגרת הסכמי גירושין. בדרך כל הדיון על הפירוק הזה יעשה בבית משפט לענייני משפחה, וגם כאן, האופציות שעומדות בפניכם במסגרת פירוק שותפות רגילה רלוונטיות. כמובן, לאור העובדה שהמקרקעין הם בדרך כלל לא הנכסים היחידה שעליהם מתבצעת החלוקה, ניתן לשקלל את חלקם היחסי בתוך שאר הרכוש. תוכלו לקרוא על נושא זה בהרחבה בעמוד שכתבנו על פירוק שותפות מקרקעין בין בני זוג.

איך מתבצע פירוק שותפות מקרקעין ללא הסכם?

המקרים המורכבים ביותר הם אלו שבהם אין הסכמה בין השותפים על צורת החלוקה של הנכס. כדי לפתור את הבעיה הזו יש לגשת לבית משפט השלום ולפתוח דיון בעניין. אם השותפים הם בני זוג או יורשים אזי הדיון יתקיים בבית משפט לענייני משפחה.

מהי האגרה בעבור פירוק שיתוף מקרקרעין?

כאמור, פירוק שותפות במקרקעין זו פעולה משפטית לכל דבר, וגם אם הצלחתם להגיע להסכמה בלי בית המשפט עדיין מדובר על משהו שמערכת המשפט צריכה להיות חלק ממנו. לאור זאת, כל פירוק שותפות במקרקעין מחייב בתשלום אגרה של 3207 ₪, לפי תעריף בתי המשפט לענייני משפחה. במידה והדיון לא נעשה בבית משפט לענייני משפחה תעריף האגרה עשוי להשתנות. 

פירוק שיתוף במקרקעין - חלוקה בעין

אחת האפשרות לביצוע הפירוק היא באמצעות חלוקה בעין של הנכס. באפשרות הזו אנחנו בוחרים להעניק לכל שותף חלק מסוים בנכס על פי הגדרת השותפות, אך כל אחד מהם הופך להיות בעלים בצורה מוחלטת על חלקו היחסי בנכס. 

 

חשוב לציין שלא בכל המקרים ניתן לבצע חלוקה בעין, גם כאשר מדובר על מקרקעין. חלוקה של דירה למשל היא דבר שלא תמיד אפשרי, ואז האפשרות הזו יורדת מהפרק. כמובן שבמקרה של חלוקה בעין עליכם לפנות לשמאי מקרקעין כדי להעריך בצורה מדויקת את החלק היחסי שאליו זכאי כל אחד מהשותפים. 

פירוק שיתוף במקרקעין - לא רשומים

כאשר המקרקעין לא רשומים בטאבו על שמם של מי שרוצים לפרק את השותפות, קיימת מורכבות משפטית גדולה יותר מאפשר בפירוק רגיל. ההמלצה שלנו היא לפנות לאיש מקצוע מהתחום עוד לפני שאתם מגישים את בקשת הפירוק לבית המשפט.

לסיכום

חלוקה של נכסי מקרקעין היא דבר מורכב יותר מאשר חלוקה של נכסים אחרים. אם אתם חלק משותפות במקרקעין ואתם מעוניינים לבטל את השותפות, עומדות בפניכם מספר אפשרויות. חלוקה בעין, מכירת הנכס או ניסיון להגיע לגישור מול השותפים האחרים הן האופציות המרכזיות. לא משנה באיזו אופציה תבחרו, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מהתחום ולקבל ייעוץ משפטי טרם הפירוק.